Windows sustav vam je postao spor – što učiniti?

Windows sustav vam je postao spor – što učiniti?

Vjerujemo da mnogi od vas kao korisnici Windows operativnog sustava su s vremenom doživjeli usporavanje rada istog.

Postoji niz čimbenika koji mogu utjecati na usporavanje rada Windows sustava tijekom vremena. Neki su softverske prirode drugi hardverske. Krenimo prvo s osnovnim softverskim uzrocima usporavanja sustava.

– Neke aplikacije ili softverske zakrpe mogu stvoriti probleme zbog nekompatibilnosti s ostatkom softvera ili hardvera. Ako vam je prije spomenutih instaliranja sve dobro radilo, deinstalirajte preko Control Panela nedavno instalirani patch ili softver.

– Također razni antivirusni programi skloni su usporavanju sustava. Nemojte instalirati nekoliko sigurnosnih sustava različitih proizvođača u računalo. Dostatan vam je jedan antivirusni softver. Dodatno se može dogoditi da niti jedan ne odradi posao kako treba.

Beskorisne datoteke ili “junk datoteke”, česti su uzroci problema rada sustava. Očistite ih uporabom alata iz sustava Disk Cleanup ili nekim drugim besplatnim za tu svrhu poput FileCleaner.

– Osim navedenih čimbenika, na radnu brzinu sustava u određenom vremenu može utjecati automatsko ažuriranje istog. Budući da nikada ne znamo kada će Microsoft pustiti neku nadogradnju, a upravo to može bit u trenutku dok nešto važno radimo, tako da proces preuzimanja tj. promjena može bit jedan od uzroka usporavanja. Da bi to spriječili, nije loše da na opcijama za nadogradnju sustava “Control Panel → Windows Update” odaberete za način rada – “Provjeri ažuriranja, ali dopustite da odlučim želim li ih preuzeti i instalirati.“ Time nećete onemogućiti nadogradnju već samo odgoditi za neko drugo vrijeme. Isto tako možete i odrediti vrijeme za postupak nadogradnje na primjer od ponoći do 8 ujutro, ako tada spavate i ne koristite računalo.windows-restart– Isto tako jedna od čestih situacija usporavanja sustava je uzrokovana spajanjem vanjskog hardvera koji možda nije kompatibilan s vašim računalom ili nemate adekvatni upravljački program. Ako ste to primijetili potražite najnoviju inačicu upravljačkog softvera za određeni uređaj ili provjeriti sve veze s periferijom (kabele). To bi trebalo riješiti problem.

Ponekad uzroci usporavanja sustava su i hardverske prirode. Jedan od njih je prisutnost loših sektora tvrdog diska. U tu svrhu možete koristiti sustav ScanDisk skener ili neki drugi namjenski disk alat za skeniranje i popravak loših sektora. Na primjer,DiskGenius. Odberite koju particiju želite skenirati, potom “Otkrivanje i popravak oštećenih sektora”, i dalje slijedite upute samog programa.

-Sljedeći na popisu uzroka je možda visoka temperatura procesora, grafičke kartice ili drugih komponenti. U tom slučaju, ugradnja dodatnog ventilatora ili čišćenje postojećeg je jedno od rješenja.

I sada na kraju da se osvrnemo na one leteće probleme usporavanja ili zamrzavanja sustava.

– Uspori li vam se odjednom sustav ili se zamrzne neki dokument na kome radite, a sve ostalo radi dalje, pokrenite “Task Manager” iz kontekstnog izbornika naredbi, i postepeno isključujte pokrenute aplikacije s popisa. Vjerujemo da ste to više puta učinili i da vam nije postupak nepoznat. Ako to ne pomogne, ponovno pokrenite sustav.

– Sustav često usporava zbog prekomjerne upotrebe memorije. To znači da je u pozadini otvoreno previše zadataka, koji se mogu automatski otvoriti pa čak i pri samom pokretanju uređaja. U takvim slučajevima, možemo koristiti funkcionalnost samog sustava za rješavanje problema. Na tipkovnici pritisnite kombinaciju Win + R tipaka, i otvorit će vam se “Run” prozorčić. U njega upišite MSCONFIG naredbu.
Otvorit će vam se novi prozor “Konfiguracija sustava” i zaustavite određene funkcije (naravno koje vam Windowsi dozvoljavaju). To radite s oprezom. Ne znate li što koja usluga znači, morat će te malo Googlati, ali ako koristite Windows 8 , odaberite Task Manager “usluge” i desnim klikom odaberite “Online Search” .

Untitled34

Eto, to je samo kratak popis najčešćih uzoraka koji mogu usporiti Windows sustav. Ipak možda informacije pomognu nekome od vas da riješite problem sporog rada sustava računala.

Izvor: racunalo.com