Samsung putem čipa na bateriji špijunira svoje korisnike? (VIDEO)

Samsung putem čipa na bateriji špijunira svoje korisnike? (VIDEO)

S obzirom na viralnost raznih video zapisa u kojima se proziva Samsung da špijunira svoje korisnike putem čipa skrivenog u bateriji odlučili smo objasniti o čemu se radi.

Zadnjih dana Samsungovi korisnici masovno skidaju zaštite folije s baterije i uklanjaju čip prislonjen na bateriju kako bi uklonili uređaj koji omogućuje Samsungu krađu osobnih podataka korisnika s fokusom na slike i ostale medijske zapise.

“Čip” izgleda ovako:

Untitled

 

Željeli bi odmah maknuti sumnju s bilo kakve špijunaže i objasniti da se radi o Near Field Communication ( NFC ) čitaču, odnosno o tehnologiji koja omogućuje u i drugim uređajima da  uspostave radio vezu međusobnim dodirivanjem uređaja ili u blizini na udaljenosti od 10 cm.

NFC tehnologija ima mnoge prednosti, a za početak ćemo istaknuti jednu jako korisnu. Zamislite da se nalazite u dućanu i  obavite kupovinu i na blagajni samo dotaknete poseban uređaj svojim smartphoneom , upišete PIN i izađete.

Već postoje aplikacije koje omogućuju ovaj način plaćanja, a ovaj tip plaćanja već je standardan u Americi i u nekim zemljama Europe, a istu tehnologiju u Hrvatskoj recimo koristi American Express pa čak i ZET čitači mjesečnih i godišnjih karata rade na ovoj tehnologiji. Više o NFC čitaču možete saznati OVDJE.

Pogledajte video u prilogu ali molimo da ne skidate NFC čitač jer nikad ne znate kada će vam zatrebati.

VIDEO: