S 13 godina napravio najveći cyber napad u povijesti

S 13 godina napravio najveći cyber napad u povijesti

Prije dvije godine brojni su mediji prenijeli vijest o do tada najvećem cyber napadu u povijesti – napadnute su kompanije Spamhaus koja se bori protiv spam mailova i Cloudflare, a intenzitet napada bio je tako velik da je diljem svijeta usporen internet.

Prošlog tjedna saznali smo ime jedne od osoba koja je stajala iza tih napada i riječ je o Sethu Nolan-Mcdonaghu koji je tek navršio 18 godina, a s hakiranjima je počeo prije pet godina. Sa samo trinaest godina pridružio se grupi hakera s kojima je napadao i rušio brojne internetske stranice, a svoje je usluge i naplaćivao tako da mu je, prilikom uhićenja, na računu pronađeno više od 70 tisuća funti. Policija je na računalu Narka (nadimak pod kojim je ovaj mladić bio poznat u svijetu hakera) pronašla dokaze da je upravo on sudjelovao u najvećem cyber napadu u povijesti, kao i brojeve više od tisuću kreditnih kartica njemačkih banaka.safe_imageNakon što je uhićen, Nolan-Mcdonagh priznao je krivnju za pet kaznenih djela koja su mu stavljena na teret, a na nedavnom suđenju proglašen je krivim, no zbog toga što je kaznena djela za koja je optužen napravio kada je imao između 13 i 16 godina, izvukao se dugogodišnje zatvorske kazne. Sudac ga je tako kaznio s 240 sati dobrotvornog rada, napomenuvši kako su zločini koje je počinio ‘jako ozbiljni i sofisticirani’, dok je njegov odvjetnik rekao kako je Nolan-Mcdonagh tijekom napada patio od teške mentalne bolesti te se povukao u svoj svijet, izoliravši se od škole, obitelji i cijelog svijeta.

Ipak, od uhićenja je pokazao ‘znatan napredak’ te je sudac zaključio kako je svjestan težine kaznenih dijela koje je počinio i iskreno se kaje zbog toga te je napomenuo kako ne postoji šansa da se ponovno okrene kriminalu i hakiranjima.

Izvor: zimo.dnevnik.hr