Provjerite je li vam vaš teleoperater namjerno usporava internet!

Provjerite je li vam vaš teleoperater namjerno usporava internet!

Tri vrlo poznate američke organizacije koje se bore za otvoreni internet, na svojoj su web stranici BattlefortheNet.com pokrenule “Internet Health Test”, test internetskog zdravlja. Program mjeri brzinu internetske mreže na svakom mjestu na kojemu se pokrene. Tri organizacije Demand Progress, Fight for the Future i Free Press Action Fund,  pozvale su ljude da na švo više mjesta izmjere brzinu mreže i podijele podatke kako bi se ustanovilo krši li neki od američkih telekom kompanija načela neutralnosti interneta.

Početkom godine pomno se pratila odluka američke Federalne komisije za komunikacije koja je izdala nove smjernice o neutralnosti interneta koje puno bolje štite potrošače nego ranije, nakon što se dobar dio američke javnosti pobunio da telekomi namjerno usporavaju internet kako bi punu brzinu mreže mogli dodatno naplaćivati, što ugrožava poziciju potrošača ali i stvara neravnotežu na tržištu jer se manjim firmama koje ne mogu plaćati superbrzi promet uskraćuje resurs za rast.

test

Non-paper protiv net neutralnosti u EU

Važnije od svega, slobodan pristup internetu jedno je od suvremenih ljudskih prava. Siječanjskom odlukom američke državne komisije, internet je proglašen javnom uslugom i morao se tako regulirati, što znači da promet mora biti raspodijeljen pošteno i ravnomjerno.

U Europskoj uniji stvari se kompliciraju. Francuska organizacija za digitalna prava La Quadrature du Net tvrdi da ima kopije non-papera iz Vijeća EU, u kojemu se predlaže da se u novoj verziji direktive o regulaciji interneta izbjegne neutralnost. Umjesto sadašnje formulacije: “Ovaj zakon uspostavlja zajednička pravila s ciljem da osigura otvoren pristup internetu putem pružatelja elektroničkih komunikacija javnosti, zaštiti prava krajnjih korisnika i osigura nediskriminirajući prijenos podataka”, tvrdi La Quadrature du Net, sada piše: “Ovaj zakon uspostavlja zajednička pravila koja osiguravaju otvoreni pristup internetu”. Europski parlament bori se za neutralnost interneta ali Vijeće EU kao tijelo u kojemu sjede premijeri država članica ima veću političku moć. Europska komisija pokušava balansirati između dviju strana.test2

Test kao alat za stvaranje baze podataka

Prema prezentaciji na stranici BattlefortheNet.com, “Internet Health Test” napravljen je tako da ne može doprijeti do osobnih podataka korisnika niti pokazati bilo što drugo osim trenutne brzine mreže koja se testira. Ideja je da ga ljudi koriste kao alat a slika ponašanja provajdera stvara se tek dijeljenjem rezultata testiranja na društvenim mrežama. Tako se stvara i baza podataka koja bi građanima trebala olakšati da zajednički nadziru koliko provajderi poštuju neutralnost interneta i prikupljaju podatke za eventualne buduće procese i akcije.

Hrvatska je pionir u pravima na brzi internet

Nakon Finske i Španjolske, Hrvatska je 1. siječnja postala treća država na svijetu u kojoj je brzi internet zakonsko pravo svakog građanina. Kao i u Finskoj, u Hrvatskoj provajderi svakome tko to želi moraju osigurati minimalnu brzinu od 1Mbps na cijelom teritoriju i osigurati posebne cijene za socijalno ugrožene korisnike. U Hrvatskoj se telekomi natječu u ponudama od 4,2 Mbps prema gore. Broj brzih priljučaka u Hrvatskoj prešao je 1,38 milijuna.

“Internet Health Test” je motiviran raspravom u Americi ali može funkcionirati na svim internetskim tržištima. Izmjerite brzinu mreže na više raznih mjesta, sherajte s drugima i doprinesite globalnoj borbi za slobodu interneta.

Izvor: telegram.hr