Policija pokrenula istrage zbog kibernetičkog kriminala

Policija pokrenula istrage zbog kibernetičkog kriminala

Ministarstvo unutarnjih poslova provodi kriminalističko istraživanje zbog sumnje da je nepoznata osoba počinila kazneno djelo računalne prijevare počinjenog tako da putem interneta širi računalni virus – GVU Trojan koji prilikom instaliranja, korisniku računala onemogući pristup Windows radnoj površini, upravitelju zadataka i registryu, a na zaslonu monitora automatski se pojavi lažna poruka MUP-a

U lažnoj poruci navodi se da su otkrivene navodne ilegalne radnje na računalu korisnika kao što je ‘skidanje’ glazbe, dječje pornografije i ostale kriminalne radnje, policija je potvrdila portalu ICTbusiness.info. Iz ministarstva kažu da osim toga, u poruci je navedeno da se od korisnika traži da putem ‘PaySafe’ kartice (ili na drugi način koji podrazumijeva anonimnost plaćanja) uplati određeni iznos te da će računalo biti ‘otključano’ u roku od 72 sata od zatražene uplate.

Hakeri-olakšali-banke-za-300-miliona-dolara
‘S vremenom se izgled i sadržaj navedene lažne poruke mijenjao. Osim toga, mijenjao se i virus kao takav s tim da je u biti uvijek riječ o ransomware-u, i to bez obzira radi li se o cryptolockeru, cryptotrojanu ili ‘običnom’ cryptovirusu. Ovo kriminalističko istraživanje provodi se u suradnji s Europolom, s drugim državama EU koje imaju isti ili slični problem. Inače, do sada je zaprimljeno 357 obavijesti sa područja cijele Republike Hrvatske, kojima su građani dojavili pojavu predmetnog virusa. U 65 slučajeva građani su platili traženu otkupninu, čime su oštećeni za iznos od sveukupno 30.500 kuna’, pojašnjavaju u MUP-u.S obzirom na navedeno, MUP preporuča se da korisnici računala koriste ažurirani antivirusni program te da koriste i ostale oblike zaštite (vatrozid i dr.). Osim toga, prilikom komunikacije e-poštom treba obratiti pozornost na poruke sumnjivog sadržaja jer postoji mogućnost da se otvaranjem takve poruke, prilozima u poruci ili aktiviranjem poveznice u tekstu poruke računalo zarazi spomenutim malicioznim programom.

‘Tako npr. prilog u e-poruci može izgledati kao .zip datoteka, a u stvari se radi o programskoj tj. .exe datoteci, koju ni u kom slučaju korisnik ne bi trebao otvoriti i tako ju aktivirati. Budući da do infekcije računala može doći i klikom miša na reklamu (banner) koja se nalazi na web stranici potpuno legalnog portala, potrebno je voditi računa i o ovoj okolnosti“’ kažu MUP-ovi stručnjaci.

Izvor: tportal.hr