OPREZ Pametni telefoni na udaru hakera!

OPREZ Pametni telefoni na udaru hakera!

Jedan od sve češćih problema korisnika računala su tzv. ransomware maliciozni programi putem kojih hakeri zaključaju računala i sve podatke na njima, a oni koji ponovno žele doći do svih podataka i nastaviti koristiti računalo moraju platiti određenu otkupninu. S ovakvim kriminalcima velikih su problema imali i korisnici u Hrvatskoj proteklih godina, a zanimljivo je da su se u SAD-u već nekoliko puta na udaru našla i računala u policijskim postajama. Nakon što su im hakeri zaključali računala, ali i sve bitne podatke vezane uz istrage, dosjee i slično, policija nije uspjela riješiti ovaj problem, već su na kraju hakerima morali platiti otkupninu. U razgovoru s novinarima The Telegrapha, sigurnosni stručnjaci upozorili su sve mobilne korisnike kako su u posljednje vrijeme hakeri i cyber kriminalci ovakve metode, koje su se pokazale iznimno uspješnima na računalima, odlučili primijeniti i na pametnim telefonima.

Hacker Takes Over Cell Phone

Oni na prijevaru ‘nagovore’ korisnike na skidanje virusa (najčešće putem privitka u e-mailu) koji zaključa i blokira mobilni telefon te korisnici dobiju poruku da, ako žele da im se telefoni otključaju, moraju platiti određenu svotu hakerima. Novac se uplaćuje na offshore račune ili u strane banke u kojima je teško ili gotovo nemoguće doći do podataka o imenima vlasnika tih računa. Tako nešto nedavno nije uspjelo niti agentima FBI-a – nakon što su iz jedne policijske postaje hakerima platili otkupninu za otključavanje računala, FBI se bacio u potragu za tragom novca, no nisu uspjeli saznati tko stoji iza računa u švicarskoj banci na koji je novac uplaćen. Uz zaključavanje računala, korisnicima se na ekranu nekada pojave i poruke za koje se čini da ih šalje npr. hrvatska policija koja ih obavještava da je na računalu pronađen piratski ili pedofilski sadržaj te je potrebno platiti svotu od oko 500-injak kuna (odnosno nekoliko stotina dolara ili funti) kako bi se riješio problem.

S obzirom da se veliki broj ljudi uplaši kada vide obavijest od policije i optužbe za pedofiliju i piratstvo, a i kako sama cifra nije prevelika, oni na kraju ipak plate otkupninu. Kako bi izbjegli ove probleme, sigurnosni stručnjaci savjetuju da, osim sigurnosnog softvera koji se podrazumijeva, budete jako oprezni prilikom otvaranja mailova, odnosno privitaka u mailovima te linkova koje dobivate u porukama na društvenim mrežama jer zbog samo jednog krivog klika možete upasti u velike probleme i hakeri vam mogu zaključati i ‘oteti’ telefone i računala i sve privatne podatke na njima.

Izvor: zimo.dnevnik.hr