Opasnosti surfanja na Facebooku

Opasnosti surfanja na Facebooku

Nacionalni CERT osnovan je u skladu sa Zakonom o informacijskoj sigurnosti RH i prema tom zakonu jedna od zadaća je obrada incidenata na Internetu, tj. očuvanje informacijske sigurnosti u RH. Glavna misija CERT-a j Prevencija i zaštita od računalnih ugroza sigurnosti javnih informacijskih sustava u Republici Hrvatskoj.

U sklopu te misije CERT je objavio brošuru o opasnostima koje donosi surfanje na Facebooku. Iako se opasnosti na slobodnom internetu dnevno mijenjaju brošura je još uvijek aktualna jer jednostavno opisuje neželjene situacije na ovoj društvenoj mreži.

facebook-eye_2459156b
Osim što je uvelike promijenila način komuniciranja i povezivanja putem Interneta, društvena mreža Facebook utječe i na naš svakodnevni život. Mreža je donijela mogućnost da jednostavno pratimo čime se bave naši prijatelji, dopisujemo se s njima putem poruka ili chata, postavljamo albume fotografija, glazbu koju volimo, igramo igre u kojima možemo kupiti virtualne predmete, pretplaćujemo se na praćenje obavijesti na profilima poznatih osoba ili političkih stranaka, biramo koga želimo pratiti više, a koga manje itd.

Međutim, zlonamjerni korisnici su uvidjeli da im Facebook može poslužiti kao platforma za svoje zlonamjerne aktivnosti. Društvene mreže im omogućuju brzo širenje zlonamjernog sadržaja, a pritom osiguravaju određenu vjerodostojnost jer korisnici vjeruju svojim prijateljima. Mnogi korisnici su tehnički neobučeni i nedovoljno upoznati s postojećim prijetnjama. Zbog svega toga je vrlo važno biti upoznat sa svim načinima na koje djeluju napadači, a u tome pomaže čitanje ove brošure.

Brošuru možete preuzeti OVDJE.