Od danas neograničen broj .hr domena – i s dijakritičkim znakovima!

Od danas neograničen broj .hr domena – i s dijakritičkim znakovima!

Izmjenom pravilnika za registraciju domena, (konačno) je omogućena registracija neograničenog broja .hr domena za tvrtke i osobe, kao i registracija .hr domena s dijakritičkim znakovima ili sastavljenih isključivo od brojeva.

Ako umjesto domene koja će iz naziva ukloniti hrvatske znakove želite pravi i originalni naziv, u kojem će biti i dijakritički znakovi, dolazi novost koja bi vas mogla zanimati. Sa stupanjem na snagu krajem srpnja, izmjene Carnetova pravilnika za registraciju i upravljanje .hr domenama otvaraju vrata nazivima domena u kojima će biti i znakovi iz hrvatske abecede, a ne samo oni iz engleske, kao što je do sada bio slučaj.

Web-Host

U prijevodu, domene će se ubuduće moći nazivati i s “č”, “ć”, “đ”, “dž”, “š”, “ž”, a ne samo s mogućnostima preuzetima iz engleskog, među kojima su bila i slova kojih nema u hrvatskoj abecedi, poput “q” ili “y”. Zanima vas prilika za bolji, onaj pravi naziv domene za djelatnost poput čistoće, bez skrivanja dijakritičkih znakova? Novo rješenje nudi izlaz u takvim situacijama, bez potrebe da se iz čistoće uklanjaju kvačice. Iako se dakako, postavlja pitanje kako će slova upisati oni koji nemaju dijakritičke znakove uključene na svojim tipkovnicama.

Izmijenjeni pravilnik donosi mogućnost i da se domene nazivaju samo s brojevima, a ne s kombinacijom broja ili barem jednoga slovnog znaka, kao što je do sada bio slučaj.

Registrirajte neograničen broj domena

Iako su brojčane i dijakritičke izmjene najzanimljivije, najbitnije je što će odsad pravne i fizičke osobe moći registrirani neograničen broj naplatnih .hr domena! Do sada je bilo određeno da takve .hr domene budu ograničene brojem za pojedinoga korisnika, s mogućnošću registracije 10 domena ako je riječ o pravnom subjektu, uz drugačija pravila igre koja su postojala za udruge i za fizičke osobe. Ukratko: Imate pravo na jednu besplatnu domenu, a platiti ih možete koliko želite.

S promjenama koje stupaju na snagu, .hr domena možemo očekivati mnogo više, s većim brojem različitih naziva, a tjedni i mjeseci pred nama pokazat će koliko će noviteti brzo zaživjeti u internetskom prostoru pod .hr kapom. Ako vas takvo što zanima, više nema prepreke da čistoću nazovete baš tako, a ne cistoca – na postupak promjene ili pokretanja novoga možete se baciti već sutra!

Iako već sad nećete imati više ograničenja na broj domena koje možete registrirati, za domene s dijakritičkim znakovima bit će uveden poseban postupak dostupak maksimalno godinu dana od ove odluke.

.hr domena dostupna izvan Hrvatske

Zanimljivo je kako .hr domene osim tvrtki iz hrvatske mogu registrirati i tvrtke sa sjedištem u EU tako da ćemo sigurno vidjeti više interesa za drugo značenje “.hr” osim “Hrvatska”: human resources!

Izvor: netokracija.com