MUP RH:  Sve više web kriminala, na kriminalističkoj obradi i 12-godišnjak

MUP RH:  Sve više web kriminala, na kriminalističkoj obradi i 12-godišnjak

virusic

U posljednje vrijeme sve je više hakerskih upada u osobni i financijski „cyber“ prostor hrvatskih građana, a medijima se sve više obraćaju stručnjaci za visokotehnološki kriminalitet kako bi proširili svijest o aktualnim prijetnjama.

Rizike surfanja na internetu su isključivo ljudski faktor i ovise samo o namjeri počinitelja, želi li financijsku korist ili samo nanijeti štetu računalnom sustavu. Kako bi lakše zauzeli stav o hakerima i zloćudnim softverima bitno je napomenuti da i najmanje narušavanje privatnosti poslovnih podataka čini kriminalnu radnju, bilo direktno sudjelovanje ili putem raznih aplikacija kojima je jedini cilj oštetiti korisnike interneta i ostvariti financijsku korist.

Koji su aktualni rizici surfanja Internetom u Hrvatskoj?

Cyber kriminal je u nerazmjernom porastu u odnosu na opći porast kriminaliteta i raste čak tri puta brže. Prošle godine je u Hrvatskoj zabilježeno 1200 kaznenih dijela iz domene kibernetičkog kriminaliteta, a godinu je obilježio slučaj kriminalističke obrade 12-godišnjaka koji je hakerski provalio u sučelje jedne tvrtke da bi se dokazao prijateljima.
Ozbiljnost ovakvog kriminaliteta i cyber djelovanja su prepoznali Europol i MUP RH koji su otvorili odijele isključivo namijenjene borbi protiv računalnog kriminaliteta.
U posljednjih par mjeseci imali smo više primjera otuđivanja novaca putem internet bankarstva, pojavu ransomware trojana u sustavu FINA-e i MORH-a, kao i u još nekim državnim tvrtkama i ministarstvima. Danas je jasno da ransomware i slični malweri postaju ono što su virusi bili 90-tih godina – opća opasnost za otvoreni internet i njegove korisnike.

cybercrime-shutterstock


Što je zapravo ransomware?

Ransomware je vrsta malwarea koji će jednom aktiviran ograničiti pristup do resursa vašeg računala. Drugim riječima, nećete moći koristiti računalo dok god ne platite “otkupninu” (ransom) autoru malwarea, a koji će tada osloboditi vaše računalo. Ransomware napada različite dijelove računala ali na sličan način – kriptira tvrdi ili SSD disk s podacima ili pak zaključaju operativni sustav i postave poruku na ekranu prema kojoj morate platiti otkupninu za otključavanje računala. Ispočetka je ransomware bio popularan u Rusiji, no brzo se proširilo i na cijeli svijet. U lipnju 2013. godine McAfee je predstavio svoju “kolekciju” od čak 250.000 email poruka koje sadržavaju ransomware malware. CryptoLocker, ransomware crv koji je harao polovicom 2013. godine, napravio je štetu veću od 3 milijuna dolara prije nego je otkrivena zaštita.

Kako se zaštititi od ransomwarea?

Zaštita postoji kroz DAT nadogradnje, međutim naprednije varijante često izađu prije DAT verzije. Intel Security preporučuje da sigurnosni profesionalci što češće skidaju i odmah primjenjuju najnovije DAT definicije.
Dodatne preporuke za krajnje korisnike:
• Nemojte otvarati ZIP priložene datoteke (ili često CAB) ako to pošiljatelj od vas nije izričito tražio. Provjerite email pošiljatelja te mu, ako je email sumnjiv, pošaljite odvojen e-mail pošiljatelju kako biste utvrdili da se radi o stvarnoj osobi.
• Krajnji korisnici trebaju držati važne podatke na za to predviđenim shareovima. Podaci koji se nalaze na korisničkim računalima mogu biti trajno izgubljeni u slučaju zaraze ransomwareom.
• Nemojte otvarati linkove u email porukama. Iako se Crypto Locker ransomware uglavnom širi kao priložena ZIP datoteka, u ponekim slučajevima se instalira preko web linka s malicioznih web stranica.
• Prijavite sve sumnjive email poruke vašoj informatičkoj službi. Podsjetite sve vaše zaposlenike gdje i kako mogu sigurno prijaviti sumnjive email poruke.

Preporuka MUP-a je izrada sigurnosne kopije podataka kako isti ne bi bili zauvijek izgubljeni tijekom napada ovog zloćudnog softvera.

Izvor: racunalo.com