Mozilla blokira sve Adobe Flash verzije u Firefoxu

Mozilla blokira sve Adobe Flash verzije u Firefoxu

Adobe Flash završio u u Firefox blokiranju, pa čak i najnovija verzija 18.0.0.203

Sigurnosni tehničari Firefox-a otkrili su ranjivosti u novijim Adobe Flash verzijama, a isti nisu “patchirani”. Konkretno, neke od servisa koriste Adobe Flash kako bi pokretali randsomwere i slične zloćudne softvere.

U nastojanju da zaštite Firefox korisnike od štete Mozilla je dodala verziju Adobe Flash i sve prethodne inačice na preglednik za blokiranje. Time se proširila lista blokiranih komponenti koje su ili blokirane automatski ili ponekad stavljene na “pitati za aktiviranje”.

Adobe Flash ranjivost utječe na sve verzije Flash-a na Windows, Linux i Macintosh sustavima. Firefox prikazuje poruku upozorenja na svojoj stranici za upravljanje dodacima o statusu komponente. Kao što možete vidjeti na slici ispod, Shockwave Flash je postavljen na “pitati za aktiviranje” i nije blokiran trajno.firefox-block-flash
Razlika između “pitajte za aktiviranje” i “nikad aktivirati ” je da Flash nije blokiran u potpunosti što znači da se Flash sadržaju još uvijek može pristupiti u pregledniku. Upravo to zahtijeva dodatni klik i time se osigurava da se ranjivost automatski ne iskoristiti. Firefox prikazuje upozorenje u pregledniku svaki put kad su Flash sadržaji ugrađene na web-stranici:
flash-blocked-firefox2Nadamo se da će Adobe Flash riješiti ovaj problem jer šteta bi bila da sa tržišta nestane jedan legendarni servis poput popularnog Flash-a.