Mnoge tvrtke i institucije još uvijek koriste nezaštićeni Windows Server 2003

Mnoge tvrtke i institucije još uvijek koriste nezaštićeni Windows Server 2003

Kompanija Netcraft napravila je istraživanje na 1,4 milijuna aktivnih servera i otkrila nimalo iznenađujuće rezultate – kompanije i velike organizacije diljem svijeta ne vole nadograđivati svoje sustave i samim time su na udaru raznih prijetnji. Kad znamo da se radi o bankama, financijskim instituacijama, državnim i lokalnim vlastima, onda problem jest ozbiljan.

Naime, čak 609 tisuća aktivnih servera koristi Windows Server 2003, za koji s krajem srpnja Microsoft više ne daje podršku. Dakle, 12 godina ništa novo od strane 609 tisuća kompanija i institucija, a to je zabrinjavajuće jer tehnologija se toliko promijenila u tom periodu da ne treba posebno naglašavati koliko sve skupa može biti štetno.windows-server-2003Posebno u trenucima kad nema više podrške. No baš zato je moguće da bi nadogradnje mogle početi, velike institucije i kompanije su poznate po tome da reagiraju kad voda dođe do grla, a sad se upravo to događa i čekanja više nema. Također, Netcraft se pozabavio i brojkama o tome gdje je tih 609 tisuća aktivnih servera.

Njih 55 posto nalazi se u Kini i Sjedinjenim Američkim Državama, njih 24 tisuće je pod Alibabom, a od banaka najpoznatije su Natwest i ING Direct. Čak i Panda Security i eScan, kojima je posao brinuti za sigurnost. Sve to možda neće naštetiti navedenima, ali pokazuje određeni nemar i uštede gdje ne treba. Jer, nadogradnje su neizbježne, zato nema smisla čekati posljednji trenutak, kad sve treba biti ubrzano i kad se potroši više novca da sve bude gotovo na pravi način, nego što bi se potrošilo da se obavlja barem godinu dana unaprijed.

Promijenit će se sve to skupa dogodine, vidjet ćemo kroz novo godišnje izvješće Netcrafta, ali do onda bi se mogle dogoditi neke nemile scene, ipak “predatori” vrebaju konstantno na svaku ranjivost koja postoji, posebno ako je vezana uz one koji posluju s mnogo novca.

Izvor: ictbusiness.info