Microsoft omogućio javno testiranje novog Office 2016

Microsoft omogućio javno testiranje novog Office 2016

Microsoftov Office 2016 za desktop računala dostupan je u novoj javnoj testnoj verziji i ovaj put neće ga imati prilike isprobati samo IT profesionalci i developeri već tu čast imaju Office 365 korisnici s Pro Plus pretplatom, ali i neki korisnici koji nisu pretplatnici.

Još nisu jasni kriteriji prema kojima Microsoft omogućava testnu verziju za privatne korisnike koji ne plaćaju Office 365 Pro Plus pretplatu, ali to je trenutno u drugom planu, zanimljivije je vidjeti što se promijenilo od ožujka i prve javne testne verzije, namijenjene isključivo profesionalcima iz IT sektora, kao i istaknutijim developerima.
microsoft-office-2016-previewOffice 2016 radi na Windows 7 i 8 operativnim sustavima, a uskoro će i na “desetki”. No samo kad su u pitanju dekstop računala, laptop i tableti. Verzija za pametne telefone i phablete još će pričekati. I to duže od službenog datuma izlaska Office 2016, zakazanog za rujan ove godine.

A da bi se mogao koristiti Office 2016 potrebno je prvo izbrisati s računala Office 2013. To može biti poprilično škakljivo za naprednije korisnike jer Office 2016 daleko je od konačne verzije i uklanjanje trenutno korištenog Office 2013 sigurno im neće baš najbolje “sjesti”. Ali ako žele vidjeti što se nudi, moraju se prilagoditi ili naći rješenje u vidu instaliranja novog Officea na računalo koje ne koriste za rad u Office 2013.

Značajnije promjene su u tome što se za univerzalne aplikacije (Word, Excel, PowerPoint, OneNote i Outlook) Microsoft odlučio napraviti touch verzije i one će biti dostupne samo za Windows 10, a mogu se preuzeti preko Windows 10 Store.

Osim aplikacija, Microsoft se dosta bazirao na cloud sustavu i integraciji, donosi i poboljšanja u vidu nove “Tell Me” (reci mi) podrške za lakše navigiranje Officeom, kao i integraciju s Power BI.

Dakle, ništa dramatično novo, ali onima koji rade s Officeom sigurno je korisno malo isprobati što sve nudi nova inačica, s kojom će provesti sljedećih nekoliko godina.

Izvor: ictbusiness.info