Javne Wi-Fi pristupne točke prijatelji i neprijatelji – Kako da se zaštitite?

Javne Wi-Fi pristupne točke prijatelji i neprijatelji – Kako da se zaštitite?

Javne Wi-Fi pristupne točke posvuda su oko nas i svakodnevno ih rabimo za pristup Internetu s naših mobilnih uređaja. No, mogu biti prijatelji i neprijatelji jer osim korisnosti donose i sigurnosne rizike.

Svatko s wireless karticom unutar raspona signala bežične pristupne točke može pristupiti mreži i koristiti Internet. Neke od njih nemaju dovoljnu razinu enkripcije i signali mogu biti prisluškivani od bilo koga s prijemnikom i nekim osnovnim i lako dostupnim alatima. Tako se može pročitati sve što ste poslali ili kombinacije vašeg korisničkog imena i lozinke. Također hakeri imaju alate, vještine i strpljenja za preduhitriti bežični signal i zamijeniti stranicu prijave s dvojnikom tako da će vaši identifikacijski podaci završiti u krivim rukama ili možete biti preusmjeren na druge lažne stranice pune virusa.

Zato bi bilo poželjno da se pridržavate nekih osnovnih pravila sigurnosti: Ne dopustite vašim uređajima automatsku prijavu na otvorene WiFi pristupne točke. Umjesto toga, ručno odaberite Hotspot kada se želite spojiti. Posebno nemojte provoditi novčane transakcije. Ako koristite IM ili e-poštu nikad ne šaljite ništa što ne bi trebao biti viđeno u javnosti. Ovo je tek početak.

U infografici koju vam donosimo u nastavku su prikazane detaljne upute što bi trebali učiniti i kako za svoju sigurnost dok ste povezani na javni Wi-Fi Hotspot:

be1287bc28f23d338e17f23983a10014-e1430337804657

Izvor: racunalo.com