INTERNET NA RUBU KOLAPSA, Web će doseći svoje granice za samo 8 godina

INTERNET NA RUBU KOLAPSA, Web će doseći svoje granice za samo 8 godina

Internet brzo ide prema krizi svojih kapaciteta jer ne može održati korak s našim zahtjevima za sve bržom isporukom podataka, upozorili su znanstvenici.

Vodeći inženjeri, fizičari i telekom tvrtke pozvani su na sastanak u londonsko Kraljevsko društvo kako bi razgovarali o tome što se može učiniti kako bi se spriječila prijeteća web kriza.

Veliki rast internet televizije, streaming usluga i sve moćnija računala povećali su pritisak na našukomunikacijsku infrastrukturu.  U samo 20 godina, ako korištenje interneta nastavi rasti po ovoj stopi, u Britaniji bi primjerice internet mogao potrošiti cjelokupno energetsko napajanje.  Kabeli i optička vlakna koji šalju podatke na naše prijenosnike, pametne telefone i tablete će doseći svoj limit slanja podataka i to u roku od samo osam godina, upozoravaju stručnjaci.
internet-connection-error
Do sada su inženjeri uspjeli zadržati ponudu ispred potražnje, povećavši internet brzine za 50 puta u prošlom desetljeću. U 2005. godini, širokopojasni internet je imao maksimalnu brzinu od 2 megabita u sekundi. Danas su brzine downloada od 100 MB po sekundi dostupne u mnogim dijelovima svijeta. No, stručnjaci upozoravaju da je znanost dosegla svoj limit – optička vlakna ne mogu primiti više podataka jer dolazi do maksimuma njihovog fizičkog kapaciteta.

Rezultat toga bit će, prema profesoru Andrewu Ellisu koji je suorganizator sastanka u londonskom Kraljevskom društvu zakazanog za 11. svibnja, veći internet računi ili ograničenja u korištenju interneta.

Profesor Ellis sa Sveučilišta Aston u Birminghamu, izjavio je za Daily Mail: “Mi počinjemo dolaziti do točke u istraživačkom laboratoriju gdje ne možemo dobiti više podataka u jednom optičkom vlaknu”. On je rekao da internet sada troši istu količinu energije kao zrakoplovna industrija, što iznosi oko dva posto utrošene energije razvijenih zemalja, a to je samo za prijenos podataka, pa ako se tome doda energija koju troše ostali uređaji, onda taj postotak raste na osam posto.  ‘Ako ne dođemo s nekim jako radikalnim idejama, vidjeti ćemo kako se troškovi za internet dramatično povećavaju”, upozorio je prof. Ellis.

Izvor: tehnoklik.net.hr