I TO U HRVATSKOJ Na stare javne telefonske govornice uvode Wi-FI

I TO U HRVATSKOJ Na stare javne telefonske govornice uvode Wi-FI

Nekad nezaobilazano sredstvo telekomunikacija, telefonska govornica je davno već prošlost. U Hrvatskoj je danas broj korisnika mobitela veći nego broj stanovnika. Ali čini se kako se govornice vraćaju u velikom stilu

Nekad nezamjenjive u komunikaciji, javne govornice danas uglavnom služe kao podsjetnik na neka prošla vremena.

90-ih je u Hrvatskoj bilo čak 10.000 govornica. Danas ih je ostalo upola manje. S njih je lani obavljeno tek 350 tisuća poziva.

Prije 15 godina bilo ih je čak tri  milijuna, gotovo devet puta više. Iako su već i telefonske kartice postale dio muzejskih postava, dio građana i dalje je ostao vjeran telefonu na zidu. telefonska-govornicaMlađim naraštajima naviklim na novu tehnologiju govornice su relikt. No, to bi se moglo promjeniti.

Naime, s namjerom da povećaju njihovo korištenje u Hrvatskom telekomu namjeravaju modernizirati govornice pa bi tako neke od njih trebale čak dobiti i Wi-Fi.

“Hrvatski Telekom već neko vrijeme razmatra moguća rješenja za transformaciju telefonskih govornica. U svijetu je nekoliko primjera gdje doživljavaju transformaciju te nude Wi-Fi, kupnju karata za javni prijevoz i drugih usluga, a mogu služiti i kao oglasni prostor”, naglasili su u svom priopćenju.

Kao uzore navode slične nadogradnje uvedene u New Yorku i Bakuu u Azerbajdžanu. U Talinu su još prije pet godina standardne govornice zamijenjene onima sa Skypeom – estonskim izumom.

Budući da iz HT-a ne žele otkriti vremenski rok u kojem planiraju nadogradnju, građani će još neko vrijeme govornice moći koristiti isključivo uz kartice.

Izvor: vijesti.rtl.hr