Hrvatska gradi Facebookov data centar

Hrvatska gradi Facebookov data centar

U Hrvatskoj je razvijen i proizvodi se novi podatkovni centar za Facebook koji će, kad bude dovršen, biti među tri najveća podatkovna centra u Europi i jedini koji kompanija ima izvan SAD-a, doznaje Poslovni dnevnik na konferenciji IDC Datacenter Transformation 2015.

Riječ je o modularnom podatkovnom centru temeljenom na zelenim tehnologijama koji se slaže poput Lego kockica. Proizvođač tih kockica, odnosno specijalnih kontejnera opremljenih napajanjem i hlađenjem te popratnom tehnologijom, zagrebačka je podružnica korporacije Emerson Electric, odnosno dio EMR Holdinga. Hrvatski Emerson razvio se kao jedinica u sastavu kompanije Nikola Tesla. Prije 15 godina tvrtku je kupio EMR Holding. Luka Gašpar, direktor hrvatskog Emersona, nam je potvrdio da rade za Facebook.facebook-data-center1“Hrvatska je svjetsko središte za tehnologiju modularnih podatkovnih centara u okviru Emersona, a mi smo najveći takav igrač na svijetu i radimo posvuda”, kaže. Proizvodni pogon lokalne tvrtke Emerson smješten je u halama nedaleko Zaboka. Tamo se kontejneri grade, testiraju te pripremaju za transport u Švedsku. Potom ih se doprema u Luleu na sjeveru Europe, 100 km od Arktičkog kruga.Opseg posla iznimno je velik. Novi Facebookov centar bit će ključno mjesto za pohranu podataka svih korisnika iz Europe, Bliskog istoka i Afrike, njih više od 800 milijuna.

Prostirat će se na 30 tisuća kvadrata. Na IDC-evoj konferenciji moglo se neslužbeno doznati da u Hrvatskoj svi podatkovni centri zajedno imaju tek oko 3000 m2. Pojedinačno najveći kapacitet nudi PCK kod Jastrebarskog. No, ukupno je šest većih igrača među kojima su HT, Vipnet i Metronet od telekoma te još dva neovisna “igrača” Altus IT i Megatrend.

Ukupno se u tom biznisu vrti tek 3 mil. eura. U regiji, pak, ti centri predstavljaju mnogo veći biznis. Agencija IDC Adriatics objavila je da u srednjoj i istočnoj Europi to tržište vrijedno 1,89 milijardi dolara i nezaustavljivo raste. Ivan Juras, analitičar za IT usluge i softver IDC Adriaticsa, kaže da se i u Hrvatskoj očekuje veliki rast tog tržišta. “Više od polovice korporativnih korisnika ne planira više ulagati u vlastite podatkovne centre već će te usluge tražiti na tržištu i to je prilika za hrvatske ponuđače”, kaže Juras.

Izvor: poslovni.hr