Hakeri zaradili milijune krađom financijskih PR objava velikih tvrtki

Hakeri zaradili milijune krađom financijskih PR objava velikih tvrtki

Hakeri, ili bolje rečeno cyberkriminalci, nisu samo oni koji pokušavaju provaliti u naša računala, e-mail ili kreditne kartice kako bi ostvarili financijsku dobit ili iz neke osvete naštetili svojoj „meti“. Ne, postoje i oni koji jednostavno prije korisnika žele pročitati vijesti i profitirati na taj način. Rade u pozadini i od njih neke znatnije štete imaju samo kompanije koje posluju na burzi, a i veći burzovni mešetari.

Naime, na ovaj način hakeri dolaze do bitnih podataka prije svih, a samim time za njih ne postoji rizik prilikom trgovanja dionicama. Situacija je to u kojoj se mnogi žele naći, ali ili nemaju znanja ili nemaju hrabrosti. Postoje oni koji imaju i od toga zarađuju milijune. Iako je riječ “zarađuju” u ovakvim ilegalnim aktivnostima uistinu preblaga. Primjerice, najveći posao za koji se zna jest onaj iz 2013. godine.c67174be7825e0234a559d75bf05ddb3b036d01dČekali su se rezultati kvartalnog poslovanja i svi kojima je želja bila trgovati na burzama nestrpljivo su čekali izvješća. No hakeri iz istočne Europe do njih su došli ranije i vidjeli da se najviše može profitirati na kompaniji Panera Bread i trgovali su tim dionicama uz spoznaju koju drugi nisu znali. Dok je sve bilo gotovo, Panera Bread se u regularnom vremenu na burzama pojavila uz sto tisuća dionica manjka, ali i milijun američkih dolara viška za hakere. U jednom poslijepodnevu.

Naštetilo je to Paneri, poznatom lancu restorana. Naime, u njihovom izvješću se navodilo da prognoze za blagdane neće biti ispunjene pa su brojke reducirane od onih koje su na Wall Streetu analitičari predvidjeli koji mjesec ranije. Samim time, bilo je jasno da će cijena dionica pasti pa su krenule prodaje dionica, a kad se izvješće pojavilo, bilo je jasno da su svi oni koji su kupili dionice na velikom gubitku. Nije se Panera nakon toga uspjela oporaviti kako treba jer u burzovnim krugovima još se vjeruje da su povezani s ovom prevarom, iako to nikad nije dokazano.

Način na koji se sve izvelo jest korištenjem SQL-a, čime se zaobišla zaštita stranica na kojima se objavljuju vijesti i manipuliralo se objavama na način da se dolazilo do njih dovoljno ranije da se “prodaju” onima koji su za to zainteresirani…

 

Izvor: ictbusiness.info