Google testira samovozeće automobile na javnim cestama

Google testira samovozeće automobile na javnim cestama

Javne ceste oko Mountain View u Kaliforniji bit će “bogatije” za samovozeće automobile. Samovozeći automobili tako će se po prvi puta predstaviti na javnim cestama, a izgled automobila pomalo podsjeća na Nissan Micru.

Od opreme treba spomenuti izmjenjivi volan, kočnice, gas pedala, a što se tiče sjedala, automobil je zamišljen kao dvosjed. Ovi novi samovozeći automobili izgrađeni su od temelja kao potpuno autonomna vozila što ih razlikuje od Googleovih Lexus vozila.google-samovozeci-automobilŠto se tiče softvera, Google je napomenuo kako će on biti isti kao i kod Lexusa te će najveća brzina biti oko 40 kilometara na sat. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se ponašati ova vozila na cesti, a još interesantnije bit će prve reakcije javnosti – pogotovo nakon raznih nesreća koje su doživjeli samovozeći automobili.

Naime, radi se o 11 nezgoda, koje je Google nazvao “malim i beznačajnim”. Google je uvjeren kako je softver bolji vozač od čovjeka te da se razna upozorenja i reakcije mogu poduzeti brže i učinkovitije.

Chris Urmson, direktor Google projekta samostalne vožnje automobila, ističe kako treba pružiti šansu i priliku samovozećim automobilima.

ictbusiness.info